Blog

Ondt i ”Solar Plexus” – hvad gør man?

”Solar Plexus” Solar plexus er en samling af nervetråde, som ligger i maven lige under mellemgulvet. På latin hedder det plexus coeliacus, men kaldes også for ”Solar Plexus”. I daglig tale har ”Solar Plexus” ikke noget at gøre med nervebundet, men er området lige under brystbenet. Rygmarven sender en masse nervetråde ud fra hver ryghvirvel. Disse nervetråde samler sig i det, man kalder et plexus – et knudepunkt af nervetråde, hvor trådene bliver fordelt og sorteret. I plexet bliver nervetråde fra forskellige dele af rygmarven sat sammen, alt efter hvor de skal føre videre hen, således at de samler sig og følges ad til forskellige kropsdele og organer. ”Solar plexus” er med andre ord en slags fordelingscentral for nerver.

 

Ondt i ”Solar Plexus” sammenholdt med en følelse af ildebrand og kraftige smerter beskriver godt symptomer som halsbrand og sure opstød. Alle vil eller har på et eller andet tidspunkt haft denne oplevelse i kroppen. Halsbrand og sure opstød er yderst generede og lokalt irriterende for spiserøret.

Den direkte årsag til generne er, at maveindholdet kommer op i spiserøret og irriterer lokalt. Det kaldes også for refluks og oversættes med tilbageløb.

Årsagen kan være at lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør ikke fungerer helt optimalt dvs. lukker af for maveindholdet. Men selv om lukkemuskelen fungere helt fint, så kan man have ovennævnte symptomer.

Halsbrand og sure opstød kan forværres af store måltider og måltider med højt indhold af fedt, overvægt kan, indtag af alkohol og drikkevarer med kulsyre.

Der findes flere præparater i håndkøb, som kan lindre f.eks. Gaviscon®, der lægger et låg på mavesækkens indhold og forhindrer tilbageløb. Andre præparater virker ved at regulere sundhedsgraden i mavesækken, så spiserøret ikke bliver så udsat.

Ved ondt i ”Solar Plexus”, refluks og sure opstød kan man derfor

  • Tabe sig hvis man er overvægtig – book en tid her hvis du har brug for hjælp https://mettehusted.onlinebooq.dk/
  • Spise en mere fedtfattigt kost ved at følge Fødevarestyrelsens 10 kostråd – se mere her https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/
  • Spise små måltider flere gange om dagen i stedet for få store måltider
  • Undgå at drikke for meget sodavand og dansk vand med kulsyre
  • Ligge højt med hovedet, når man sover – brug 2 hovedpuder eller hæv sengegærdet
  • Undgå at indtage mad og drikke efter kl. 19.00 hver aften

Det sidste råd til være det vigtigste råd som vi i klinikken anbefaler. Nogle gange skal man holde sig fra mad og drikke efter kl. 19.00 i en hel måneder før der er ro på mavesækken igen. Derefter kan man langsomt begynde at afprøve lidt drikke og let spisning om aftenen. Prøv det – det virker.

 

Symptombilledet er meget forskelligt fra person til person, og derfor må man prøve sig frem i forhold til denne vejledning og disse råd.

Følg klinikken på Facebook https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted/

Mette Merlin Husted

Aut. klinisk diætist, cand.scient.