Blog

Binge Eating Disorder (BED) eller tvangsoverspisninger

BED er kendetegnet ved gentagne episoder med overspisning. Overspisningerne skal have stået på i mere end 6 måneder og skal være forbundet med minimum 3 af følgende karakteristika:

  1. At spise hurtigere end normalt
  2. At spise, indtil man er ubehagelig overmæt
  3. At spise større mængder mad ude at være sulten i fysisk forstand
  4. At spise alene pga. skam over mængderne
  5. At føle væmmelse, tristhed og skyld efter overspisninger

Endnu har vi ikke en diagnose i Danmark i forhold til Binge Eating Disorder. Men i klinikken arbejder vi ud fra at man har problemer med tvangsoverspisninger, hvis man gennemsnitligt 1 gang om ugen har overspist i mindst 3 måneder. Men man ved selvfølgelig godt selv, hvis man overspiser på følelser i stedet for sult og mæthed.

Hvorfor får man BED

Der findes ikke en bestemt årsag til at man bliver tvangsoverspiser og udvikler BED. Både stress pga. krav om præstation, mobning, skilsmisse, seksuelle overgreb, omsorgssvigt m.m. kan øge ens sårbarhed i forhold til at udvikle BED. Men også samfundet og kulturen i Danmark har en betydning, blandt andet fordi kroppen er blevet idealet og alt er til diskussion og der skal hele tiden forandres og omstilles.

Hvad skal der gøres for at komme overspisninger til livs

Overspisninger bliver en rar løsningsmodel og det er svært at komme ud af det igen, fordi man ofte føler en form for ro og kontrol af sindet/tankerne ved overspisningerne. Man skal derfor have lært en anden løsningsmodel til at håndtere det svære i livet. Selvom mange med BED har et stort ønske om vægttab, så er behandlingen ikke en slankekur. Der skal fokus på andre ting og læres andre ting.

Klinikken behandlingstilbud

Min behandling af BED i klinikken har som målsætning af øge livskvaliteten, give færre overspisninger og få mad til at fylde mindre i sindet/tankerne. For at nå til det skal der arbejdes intensivt i nogle måneder med behandlinger i klinikken og øvelser derhjemme mellem behandlingerne.

I alt er forløbet på 8 gange. Hver gang har et bestemt tema, som er relevant i forhold til at få mindsket overspisningerne.

Et BED-forløb hos en klinisk diætist er ikke et terapiforløb i traditionel forstand. En klinisk diætist har fokus på andre mere praktiske løsninger i forhold til behandling af BED f.eks. at få styr på regelmæssig normal spisning og få aflivet madregler og myter.

Se mere om priser i forhold til et forløb i klinikken: https://mettehusted.dk/priser/

Skriv til mettehusted@outlook.com hvis du har spørgsmål til behandlingen af BED i klinikken.

Find klinikken på FACEBOOK https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted 

Aut. klinisk diætist, cand.scient. 

Mette Merlin Husted