Blog

Hønsehold og æg

Seks høner kan forsyne en familie med 1000 æg om året. Det er meget udbytterigt og indbringende at have et privat hønsehold, og slet ikke svært. Fordelene er blandt andet at det fremmer viden om fra jord-til-bord og omgang med dyr. Man kan blive selvforsynende med de lækreste friske æg (og hønsekød, hvis man slagter indimellem). Hønsegødning fra hønsegården er et stærkt koncentreret gødningsstof, som kan bruge i køkkenhaven. Det kan varmt anbefales at holde høns.

Men det kræver også arbejde at holde høns, for de skal lukke ind og ud af hønsehuset, fodres, have vand og der skal selvfølgelig også være rent omkring dem.

Min hønsefamilie

For to måneder siden fik vi lavet en hesteboks om til ”en hønseboks”. Vi lavede to ramper og en kasse med fire redekasser. Der blev indkøbt diverse til at fodre hønsene med. Haven udenfor hønseboksen blev også indhegnet.

4 sorte sussex og 4 hvide sussex høner blev indkøbt og hentet på en rasteplads udenfor Odense en aften i starten af marts. Vi var spændte og forventningsfulde. Efter en uge var alle faldet på plads i deres nye omgivelse og gået i gang med æglægningen.

Vi får nu hver dag mellem 5 og 8 æg. De æg vi ikke selv spiser bruger vi til morgenmad til vores udlejningsgæster, som elsker de friske æg med mørkegule blommer. Vi har også et skilt ved vejen med æggesalg, og når vi har nok, så kan folk der kommer forbi og købe nogle æg.

Æg som fødevarer

Der er mange gode grunde til at spise æg, udover dets alsidighed i køkkenet. Æg er en fødevare, der indeholder stort set alle de næringsstoffer, som vores krop har brug for. Det indeholder alle essentielle aminosyrer, og optageligheden er høj. Dertil har æg et højt indhold af B12-, D-, B2- og E-vitamin, biotin, selen og pantothensyre.

Myten om at man bør begrænse indtaget af æg pga. kolesterolindholdet, er for længst manet i jorden. Det er derimod værd at hæfte sig ved, at næsten 70% af fedtet i æg er umættet, og at æg indeholder både omega 3 og omega 6 fedtsyrer. Endeligt er æg perfekt til at undgå madspild, da det kan bruges til at ”binde” alle mulige rester sammen – f.eks. i en lækker omelet.

(Kilde: Landbrug og Fødevarer, Ernæringsfokus)

Æg i kostplanerne

100 gram æg indeholder kalorier svarende til 100 gram magert kød med 10 % fedt. Et gennemsnitligt æg vejer ca. 65 gram. Derfor svarer 2 æg på i alt 130 gram til 130 gram kød i kostplanen. Æg må meget gerne erstattes med kød – det er sundt.

Æg på rugbrødmadder er nødt til at blive brugt således at 1 æg bruges til en skive rugbrød. Ellers bruges der for mange kalorier på pålægget. Derfor anbefaler jeg en gammeldags æggedeler, så ægget kan blive fordelt på 2 halve rugbrød. Gerne med purløg og en stribe mayonnaise.

Eksperimenter med æg i madlavningen

Med denne viden om æg er der ikke nogen undskyldning for ikke at gå i køkkenet og begynde at eksperimentere med æg. Landbrug & Fødevarer og Danske Æg har udgivet noget materiale om madlavning med æg – udi det eksperimenterende. Så hvis du brænder for madlavning, så har du brug for viden om æggets egenskaber i forhold til blandt andet æggets opbygning: skal, hvide og blomme og lidt om proteiners muligheder for at denaturere og koagulere. Vidste du f.eks., at et æg består af 90% vand og 10% tørstof? Eller at salt gør det nemmere at få proteinerne til at koagulere? Selvom meget af materialet omhandler termer indenfor fødevarefysik, er det skrevet, så læseren kan visualisere reaktionen og dermed forstå processen bag den pågældende egenskab. F.eks. er denaturering af et protein beskrevet som en garnnøgle, der folder sig ud.

(Kilde: Landbrug og Fødevarer, Ernæringsfokus)

Materialet kommer langt omkring og dybt ned i de fysiske og kemiske processer og giver på en illustrativ og let forståelig måde indsigt i, hvorfor og hvordan æg opfører sig, når det anvendes i madlavning. Du finder materialet her.

Opskrifter med æg

Blomkålstærte (nøglehulsmærket)

Bund

·       2 spsk. tahin (sesampasta)

·       90 g rugmel, grahamsmel, fuldkornshvedemel eller fuldkornsspeltmel

·       90 g hvedemel

·       ¼ tsk. groft salt

·       1 æg

·       5 spsk. vand

Fyld

 • 400 g blomkål eller broccoli eller andet grønt
 • 2 store løg eller 1 stor porre
 • 4 æg
 • 100 g skyr
 • 1½ dl minimælk
 • 1½ tsk. groft salt
 • peber
 • revet muskatnød
 • 75 g revet mild mager ost
 • 1 bundt persille

Tilbehør

·       blandet salat, fx. spidskål, gulerødder og æbler med citronsaft over

Bland mel, ¼ tsk. salt, tahin og æg i en skål . Brug evt. en foodprocessor, det er hurtigst. Saml dejen med vand.

Udrul dejen med en kagerulle, så den passer til en form på ca. 24 cm i diameter. Kom dejen i formen. Forbag bunden 10 min. ved 175 grader på midterste ovnribbe.

Del blomkålen i små buketter, skær stokken i tern. Skær løgene i både. Kog blomkål og løg i usaltet vand 5 min. og afdryp det i en sigte.

Rør æg, skyr, mælk, 1½ tsk. salt, peber, revet muskatnød og ost sammen i en skål. Vend blomkål, løg og hakket persille i. Fordel ægge- og grønsagsmassen i tærten. Bag tærten ca. 40 min. ved 175 grader på midterste ovnribbe til den er gylden og gennembagt. Server tærten med salat.

(Kilde www.altomkost.dk)

Koldskål med hjemmelavet rugbrødscrunch og sommerbær

Rugbrødscrunch

 • 100 g rugbrød
 • 25 g brun farin

Citron koldskål

 • 1 vaniljestang
 • 1 æggeblomme
 • 60 g lyst rørsukker
 • skal og saft af 2 ubehandlede citroner
 • 2 dl skyr naturel
 • 4 dl kærnemælk

Tilbehør

 • Sommerbær og evt. spiselige blomster

Rugbrødscrunch
Skær rugbrødet i meget små tern, og vend det sammen med brun farin. Varm en slip let-pande uden fedtstof, og rist rugbrødsblandingen under omrøring i ca. 5 minutter, til sukkeret er karamelliseret. Tag panden af varmen, og fordel crunchen på et stykke bagepapir til afkøling.

Citron koldskål
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk æggeblomme med sukker og vaniljekorn til en luftig æggesnaps. Tilsæt reven skal og saft fra citronerne. Rør dernæst skyr i lidt ad gangen. Tilsæt kærnemælk, og rør koldskålen sammen.

Servèr koldskålen med rugbrødscrunch og sommerbær. Pynt eventuelt med spiselige blomster.

(Kilde www.hjerteforeningen.dk)

Følg klinikken på Facebook https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted/

Mette Merlin Husted

Aut. klinisk diætist, cand.scient.