Blog

Vinter- og efterårsmad

Sommeren er forbi med dens varme og lange dage. I efteråret kan vi se frem til en mørkere periode. Den kolde polarluft begynder at komme og det vil få træerne til at lukke af for vandtilførslen til bladene. De tørrer ud og antager røde, brune eller orange farver. Samtidig bugner frugttræerne af æbler, pærer og blommer. I køkkenhaven er der stadig kuldeelskende grøntsager som grønkål og porrer. I løbet af vinteren får vi kortere dage og lange nætter. Solen står lavt på himlen og vores afgrøder mangler derfor varme og lys.

I efteråret har vi lager af fødevarer fra sommeren, så efteråret byder på mange dejlige retter. For at kunne bevare nogle af frugterne kan man sylte dem.

 

Tips til syltning af frugt til f.eks. marmelade

Brug blot den sort af frugt, som du kan få fat i. Alle frugter kan syltes f.eks. pærer, blommer, bær og æbler. Brug syltesukker og skær ned på mængden af sukker uden, at marmeladen bliver for tynd. Din marmelade skal ikke kun være sød. Den skal smage af frugten. Tilsmagning handler om at ramme den rigtige balance af frugtsmag, sødme, syrlighed og kryddersmag. Vælg nogle krydderier du kan lide, eller brug som udgangspunkt citronskal og vanilje stænger.

Konservering kommer fra brug af sukker, så husk at hvis du ender med at bruge meget mindre sukker end angivet i opskriften, så holder marmeladen ikke helt så længe. Du kan også bruge Atamon til konservering. På markedet findes også færdige syltebreve med opskrifter på. Så bliver det ikke nemmere. Hjemmelavet marmelade smager fantastisk.

Sterilisering af sylteglas

Det er vigtigt at glas og låg er rene og sterile inden marmelade hældes på glas. Du kan sterilisere glassene på flere forskellige måder:

  1. Hæld en teske 40% alkohol i et glas, luk til med låget og ryst godt rundt. Genbrug alkoholen i de efterfølgende glas.
  2. Skold glas og låg i kogende vand eller varm dem i ovnen ved 120 grader i 20 minutter.
  3. Skyld glas i Atamon. Følg anvisningen på flasken.
Opskrift på blommemarmelade

Ingredienser

  • 2 kg renset frugt – skåret i halve og fri for sten (med skind)
  • 1 kg sukker
  • 1 dl vand
  • 1 økologisk citron
  1. Kom blommer, ca. 900 g sukker, revet citronskal, citronsaft og vand i en gryde, bring det i kog, og lad det koge, indtil det begynder at blive tykt.
  2. Skold imens glas og låg, og gør dem klar til marmeladen.
  3. Smag marmeladen til med det sidste sukker.
  4. Hæld den varme blommemarmelade på glas, og sæt låg på.
Æbler om efteråret

Om efteråret har vi masser af æbler i haverne, på træerne og i butikkerne. Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan bruge æblerne, når det er tid til familiehygge.

  • Æble-blindtest: Køb forskellige æblesorter og lad børnene smage forskellen på sorterne. Smager de surt, sødt, sprødt eller måske saftigt?
  • Æblechips: Start med at fjerne kernehusene på nogle æbler. Skær derefter æblerne i tynde skiver på tværs og bag dem i ovnen ved 125 grader i 1½ til 2 timer. Nu har I sprøde æblechips, som er lige til at sætte tænderne i.
  • Æblestykker med kanel: Hvis I er lækkersultne og ikke har tid til at bage, kan man sagtens lave en lækker snack af æbletern som man drysser med kanel og sukker. Servér evt. med lidt vanilje yoghurt og en teske honning.
  • Æble-skrælle-konkurrence: Hvem kan lave de længste æblespiraler når I skræller æbler? Det er en sjov leg, som også kan være lidt “nyttig”, hvis der skal bages æblelækkerier. (kilde www.sæson-web.dk)

 

Efterårssalat med de varme retter

Diætistens yndlingssalatopskrift med æbler kommer fra England og er udviklet af Hugh Fearnley-Whittingstall og kan ses i

bogen ”Meget mere grønt fra River Cottage”. Alle fødevarer i opskriften er frugt og grønt som vi har masser af om efteråret i det danske klima.

Græskar, brombær og æble salat

Ingredienser

  • ·200 g orange græskarskød (fri for skal og kerner)
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt og peber
  • ½ finthakket æble med skræl
  • 100 g brombær
  • Saft af ½ citron
  • 1 tsk. sukker
  • 50 g groft hakkede hasselnødder (friske hvis du kan få fat i dem)

 

  1. Skær græskarstykkerne i tynde både med en kartoffelskræller i korte stykker. Bland dem med olivenolie, salt og peber.
  2. Kom halvdelen af æblestykkerne og brombær i en morter. Kvas frugten lidt, så noget af saften frigives. Tilsæt citronsaft og sukker. Vend det godt rundt.

Anret græskarstykkerne på et fladt fad med æble, brombær og hasselnødder over. Hæld dressingen med de kvaste stykker æble og brombær over salaten.

Januar, februar og marts

I denne periode på året findes ikke mange friske lokale danske fødevarer. Enten må vi købe frugt og grønt på frost eller også må vi ty til udenlandske fødevarer. Heldigvis er frossen frugt og grønt mindst lige så sunde som friske, og frysning er en god konserveringsmetode.

Først når varmen kommer igen i april og maj begynder vi at få frisk frugt og grønt til spisekammeret.

Spaghetti og sund kødsovs

Ingredienser

  • 300 g hakket oksekød (max. 10 % fedt)
  • 1 spsk. oliemargarine
  • 1 spsk. hvedemel
  • 2 stk. fintrevet gulerødder
  • 2 stk. fintrevet persillerødder
  • 2 dl. vand
  • 1 ds. tomatpuré
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 tsk. oregano
  • salt og peber

Tilbehør

  • Fintsnittet salat med lidt rosiner og mandler
  • Kogt spaghetti
  1. Svits kødet i oliemargarinen til det skiller og har skiftet farve.
  2. Drys melet over kødet.
  3. Tilsæt gulerødder og persillerødder og rør det godt rundt.
  4. Tilsæt vand, tomatpuré, hakkede tomater og oregano.
  5. Lad saucen koge i mindst 20 minutter ved svag varme.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Servér saucen til spaghetti og salat.

Se flere opskrifter på https://mettehusted.dk/mettehusted-fedtfattige-opskrifter/

Efterårsopskrifter: https://mettehusted.dk/madopskrifter-til-efteraar/

Vinteropskrifter: https://mettehusted.dk/opskrifter-til-vinteren/

Følg klinikken på Facebook https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted/

Med varme efterårshilsner fra

Mette Merlin Husted