Blog

Hvis JULEN skal være sundere – diætistens forslag til sundere jule- og nytårsdage

Lillejuleaften

Traditionelt set er Lillejuleaften blevet brugt til at fejre, at man har fået afsluttet sine forberedelser frem mod juledagene. I gamle dage på landet stod man selv for alt, herunder slagtning, bagning, lysstøbning med mere. I dag kan aftenen bruges på den sidste bagning, lave risengrøden til den traditionelle risalamande eller pynte juletræet inden den store fest dagen efter.

I vores familie har vi altid spist risengrød den 23. december om aftenen, pyntet juletræ, spist godter og fået æbleskiver til natmad. En ordentlig omgang kalorier! Men intet er som det plejer, derfor bliver vores jul i år noget mere kaloriefattig. Helt frivilligt. Vi er dog sikker på, at vi får en rigtig god jul med hygge alligevel. I får her nogle tip til en mere kaloriefattig jul.

Lillejuleaften bliver i år traditionelt startet med risengrød (kogt på minimælk), hertil lidt kanelsukker og lidt Becel smør. Derefter pynter vi juletræet og spiser godter, som i år bliver hjemmebagt knækbrød med marmelade eller lidt Nutella® samt mandariner, klementiner, vindruer og Pigeon æbler. Vi spiser ikke æbleskiver til natmad i år. Hvis man er mere sulten, så kan man selv tage lidt yoghurt med müsli.

Opskrift på knækbrød

100 g fuldkornsmel

1½-2 dl vand

25 g hørfrø

25 g sesamfrø

50 g solsikkekærner

50 g græskarfrø

flagesalt

  1. Rør melet ud i vandet – lad det stå i ca. 5 min.
  2. Rør frø og kerner i og tilsæt evt. mere vand, så dejen let kan smøres tyndt ud på bagepladen.
  3. Bages ved 150 grader – varmluft – i ca. 45 min. Der lukkes damp ud 1-2 gange i forløbet ved at holde ovnlågen åben i 10-20 sekunder.

 Juleaften

Juleaftenens menu hos os er helt traditionel med andesteg, flæskesteg, brune- og hvide kartofler, brun sovs og rødkål. Til dessert risalamande med varm kirsebærsovs.

And og flæskesteg: Kødet til vores julemiddag laves helt traditionelt. Den enkelte julegæst kan selv fjerne fedtkanten mellem kød og svær fra flæskestegen, hvis det skal være mere magert. Andeskindet kan også nemt fjernes, hvis man ikke ønsker det.

Brun sovs: Når jeg nu vil lave julemiddagen lidt sundere i år, så har jeg tænkt med at lave den brune sovs med en meljævning og kun tage andeskyen i sovsen. Ikke andefedt – det er ikke nødvendigt. Men det kræver, at man enten laver anden i forvejen og sætter andefedt og sky i køleskabet natten over. På den måde kan fedtet nemt komme af skyen. Men det har jeg ikke mulighed for, derfor har jeg anskaffet mig en sovseskiller som I kan se på billedet. Med den kan man nemt skille andefedtet fra og kassere det. Sovsen kommer til at smage godt med andeskyen som smagsgiver.

Rødkål: Rødkålen koger jeg altid nogle dage i forvejen og i den bruger jeg ingen fedt. Det er 1 fint snittet rødkålshoved kogt i Ribena light saftevand, saft og skal af 2 appelsiner, 120 g sukker og 1 spsk. salt.  Krydderierne er kanel, stjerne anis, laurbærblade.

I vores familie spiser vi flest hvide kartofler, og derfor laver jeg ikke ret mange brunkartofler. Det begrænser derfor sig selv i forhold til at få spist for meget. Lav mindre og sæt retterne i mindre skåle, så ved man at der spises mindre.

 

Dessert: Risalamanden er lavet af rester fra risengrøden fra lillejuleaften, som blev kogt på minimælk. Heri er blandet pisket flødefraiche. Flødefraiche er et flødeprodukt som kan piskes som piskefløde og er lidt mere fedtfattigt. Vi spiser almindelig færdiglavet varmet kirsebærsovs – i år fra Selleberg.

     

Julefrokost

Vi holder ikke julefrokost i år, men er inviteret ud. Det bliver afslappet ikke at skulle stå med en masse madlavning. Tak til Lene for at tage tjansen 😊. For ikke at spise for meget til julefrokosten anbefaler jeg at man spiser rugbrød under alt pålæg, samt ikke putter for meget pålæg på brødet. Normalt plejer jeg at sige, at man skal kunne se rugbrødet i kanten. Man kan nøjes med 2-3 skiver rugbrød – det bliver de fleste mætte af. Hver gang der kommer grønt rundt på fadene f.eks. rødbeder, rødkål, rødkålssalat eller tomater i både så slår man til. Spis rugbrød under osten og tag en lille portion frugtsalat til dessert.

Dagene mellem jul og nytår

I vores familie bruger vi traditionelt dagene mellem jul og nytår til motion. Vi cykler mountainbike, laver yoga, spiller badminton, løber og går lange ture.

Jeg håber at dette blogindlæg kan inspirere dig til en lettere jul, så du ikke får ødelagt alt dit hårde arbejde med vægttab.

 

Følg klinikken på Facebook https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted/

Glædelig jul og godt nytår

Mette Merlin Husted

Aut. Klinisk Diætist, cand.scient.