Blog

Fødevare og allergi

Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver allergiske reaktioner, fx mælk, rejer, jordnødder eller frugter og grøntsager. 

For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne

  1. optræde, når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle
  2. forsvinde eller blive mindre, når man lader være med at spise fødevaren, og
  3. komme tilbage, når man spiser fødevaren igen

Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed. Ud over overfølsomhed kan man også have symptomer af krydsreaktioner fra pollenallergi.

Fødevareallergi

Det er især småbørn, som har fødevareallergi. Man regner med, at ca. 5-7 % af alle børn udvikler fødevareallergi, men mange vokser fra det.

Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner eller såkaldte allergener i fødevarerne kroppens immunsystem. Når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle, opstår der en allergisk reaktion med symptomer fra øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjerte-karsystem. Der er oftest symptomer fra to eller flere organer.

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Sygdommene laktose-malabsorption og cøliaki er ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed er sjældnere end fødevareallergi. Man regner med, at op mod 1 % af befolkningen har sygdommen cøliaki, hvor man ikke kan tåle bl.a. hvede, rug og almindelig havre.

Laktose-malabsorption, som betyder, at man kun kan tåle mælk i moderate mængder, ses hos omkring 3-6 % af befolkningen – især hos mennesker med anden etnisk baggrund end dansk.

Ved ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed sker der ikke en allergisk reaktion i kroppen. Reaktionen kan derfor ikke måles ved en allergitest.

Pollenallergi og mad

Ved pollenallergi kan man få allergiske symptomer, hvis man spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Denne allergiske reaktion kaldes krydsreaktioner.

Download en oversigt over krydsreaktioner her https://allergi.astma-allergi.dk/documents/12109/15156/krydsreaktioner.pdf/0bb48a43-4b48-4989-8d34-2bfbbaa22998

Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Blandt dem, der kun har birkepollenallergi, oplever hver tredje krydsreaktioner. Det er derimod ikke helt så almindeligt på vore breddegrader, at personer, som kun er allergiske over for pollen fra græs eller bynke, får symptomer, når de spiser krydsreagerende fødevarer.

Nogle med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre oplever kun krydsreaktioner i pollensæsonen.

Har du birkepollenallergi, kan du også få symptomer fra krydsreagerende fødevarer, når det er sæson for pollen fra el, elm eller hassel. Tilsvarende kan mennesker med allergi over for el, elm og hassel reagere på de samme fødevarer som ved birkepollenallergi.

Det hjælper ikke på symptomerne fra selve pollenallergien, at du undgår de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.

I langt de fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen, lette og harmløse. I sjældne tilfælde kan der opstå hævelser i svælget og halsen, så vejrtrækningen bliver besværet.

Læs mere https://allergi.astma-allergi.dk/documents/12109/103338/Pollenallergi+og+mad.pdf/74dfc497-20f0-4906-a0c2-7c5ad9034431

Har du eller dine nærmeste fødevareallergi, og savner du inspiration til nye opskrifter, kan du finde begge dele her i opskriftsdatabasen Madallergi. https://allergi.astma-allergi.dk/foedevareallergi/opskrifter

Æblemuffins

UDEN ÆG, MÆLK OG HVEDE

Til 12 muffins
INGREDIENSER:

  • 2 ½ dl vegetabilsk ”mælk” – fx risdrik eller mandeldrik
  • 3 dl æbler i tern
  • 2 ½ spsk smagsneutral olivenolie
  • 1 spsk knuste chiafrø (knus dem i en tør blender eller kaffekværn)
  • tsk vaniljepulver
  • 1 ½ tsk hjemmelavet græskarkrydderimix (se opkrift på hjemmelavet græskkarkryddermix)
  • 2 dl rismel
  • 2 dl majsmel
  • 1 dl majsstivelse
  • 1 ½ dl sukker
  • 2 tsk bagepulver
  • ½ tsk FiberHUSK/fintmalede
  • loppefrøskaller
  • ¾ tsk salt

SÅDAN GØR DU:

  1. Sæt ovnen til 180 grader.
  2. Bland vegetabilsk ”mælk”, æbler, olivenolie, knuste chiafrø og krydderier i en skål. Lad det stå og gelere i mindst fem minutter, mens de resterende ingredienser blandes sammen i en anden skål.
  3. Vend forsigtigt de tørre ingredienser i æbleblandingen.
  4. Sæt muffinpapirforme i en muffinform, og fyld dejen i hver form.
  5. Bag muffinene i 35-40 minutter, til de er let gyldne og faste, når man trykker på dem med en finger.

Lad muffinene køle af i hvert fald i 10 minutter, før de serveres eller spises. De smager også godt dagen efter, men har godt af en kort tur i ovnen.

 

Følg klinikken på Facebook https://www.facebook.com/MetteMerlinHusted/

Mette Merlin Husted

Aut. klinisk diætist, cand.scient.